Restaurant De Haan in Groningen, een review


Bijna een thuiswedstrijd

Vanavond hebben we bijna een thuiswedstrijd! Mijn lief en ik gaan met vrienden naar de stad, naar Groningen. Het is vanuit onze woonplaats ongeveer 20 minuten rijden met bus 5. Restaurant De Haan stond alweer een tijd op ons wensenlijstje. Vijf jaar geleden ben ik er ook een keer geweest en mede door het unieke concept heeft het toen een fantastische indruk op mij gemaakt. Inmiddels heeft De Haan ook een zeer positieve vermelding in de Gault-Millau gids waardoor het hoog tijd wordt er weer eens heen te gaan. Reserveren hadden we maanden geleden al gedaan en met een gezonde wedstrijdspanning stappen we vanavond de gezellige zaak aan de Aweg binnen.

Restaurant De Haan
Restaurant De Haan

Alles in eigen handen

Dennis de Haan had ooit bedacht dat als hij een restaurant zou beginnen, hij alles alleen wilde doen. Ja, alleen! Eén persoon die zowel gastheer is als chef. De door hem gemaakte lekkernijen uitserveert en uitleg daarover geeft en na afloop de vaat doet en die weer opruimt voor een nieuwe dag. In 2016 opent Dennis zijn restaurant De Haan, waarbij creativiteit, prijs-kwaliteit en een ongedwongen sfeer de basis vormen.

Warm welkom en uitleg over het concept

We nemen plaats aan een tafeltje bij het raam, na een hartelijk ontvangst door de chef, krijgen we uitleg over het concept. Er is in de afgelopen jaren iets veranderd: het personeelsbestand is namelijk verdubbeld naar twee. Wijn, water en koffie dien je nog steeds zelf te verzorgen, net zoals het snijden van het brood. Dit deel is selfservice.

Ik schenk voor ons vieren een bubbel in, een Crémant de Bourgogne, terwijl mijn kameraad het brood afsnijdt. We hebben gekozen voor het wijnarrangement dat hoort bij het vijfgangenmenu. Er is overigens geen à-la-cartemenu; je eet wat de chef serveert. Uiteraard kunnen voorkeuren en allergieën bij de reservering worden doorgegeven.

Een smaakvolle start, de amuses

De bubbels uit de Bourgogne smaken uitstekend bij de vlot geserveerde amuses:

  • Parmezaan tartelette
  • Kimchi cornetto
  • IJs van mosterd en gele biet
  • Zeebaars
Champagne en amuses
Champagne en amuses

De Parmezaan tartelette had wat ons betreft iets pittiger en krokanter mogen zijn, maar het ijs van mosterd en biet is een juweeltje! Wat is dit een smaaksensatie, we zijn hier alle vier van onder de indruk. De kimchi cornetto is lekker knapperig en goed op smaak. Qua presentatie is de zeebaars het ‘lelijke eendje’ van het kwartet, al klinkt dat natuurlijk raar voor een zeebaars. De smaakcombinatie met curry, mango en crumble is echter fantastisch.

Perfecte porties en een unieke wijnregel

De tafels zijn ruim opgesteld en bijna iedere gast heeft zicht op de open keuken, waar in een gecontroleerd tempo wordt gewerkt. Na de amuse volgt een variant op de klassieke steak tartaar. Het biologische kalfsvlees is mooi rosé en wordt perfect gecombineerd met citroenmayonaise, komkommer, citroengras en radijs. De frisse vinaigrette maakt het tot een mooi geheel, jeetje wat is dit lekker!

We drinken er een prachtige Gavi di Gavi uit Piemonte bij. Zoals gezegd moet je de glazen zelf bijvullen, want anders blijf je de hele avond met een droge mond zitten. Er is echter één spelregel: je mag de glazen vullen tot de voetjes van de haan op het glaswerk. Dat is gelukkig best royaal!

Met het knapperige brood van Bakker Haafs worden alle bordjes schoongemaakt, dat scheelt de mannen in de keuken straks weer bij de afwas.

Paella als tussengerecht

Er is een tussengerecht in aantocht, lees ik op het kaartje terwijl ik de wijn inschenk. Wanneer het gerecht wordt uitgeserveerd en ik de bijbehorende uitleg hoor, loopt het water al in mijn mond. Het is een paella van mul met saffraan rijst en saus van gepofte peen. Een krokantje, schuim en Hollandse garnaaltjes moeten het tot één geheel maken.

De witte wijn, een Omarine “Prestige” uit Picpoul de Pinet, een plaatsje aan de Middellandse Zee, maakt dit verhaal helemaal compleet. We kijken al smullend met een vette glimlach naar elkaar… Dit zit wel goed, de mul is perfect gaar, en ik heb spijt van het feit dat ik de wijn maar tot de pootjes van de haan heb ingeschonken in het glas.

Paella
Paella

Tussengerecht: Iberico-ham met aardpeer

Het feestje gaat door met een tweede tussengerecht dat begeleid wordt door een Bardolino van de Corvina- en Rondinella-druif uit Veneto. Het Italiaanse sapje moet goed samengaan met de aardpeer, die verwerkt is in een gerecht met Iberico-ham, hazelnoot en koffiejus/-schuim, met een leuk geel bloemetje als decoratie. WOW, dit is wederom erg lekker en mooi bereid. De smaak van de jus is intens, dus wederom met het brood het bord schoongemaakt.

Iberico-ham
Iberico-ham

Ondanks het regelmatige heen-en-weer lopen van gasten voor een drankje of een stukje brood in de relatief kleine ruimte, ademt De Haan een rustige sfeer uit. Het muziekje op de achtergrond en het stemgeluid van de andere gasten dwingen ons absoluut niet tot harder praten.

Hoofdgerecht: Boerderij-eend met jeneversaus

Het hoofdgerecht bestaat uit boerderij-eend, zuurkool, jeneversaus, pijnboompitten en yuzu, zegt Mart de chef van de avond. De rode wijn die erbij geserveerd wordt, is een licht houtgerijpte blend van Grenache en Syrah uit de Rhône. De eend is mooi rood en mals en heeft een smakelijk vetrandje. Kortom, ons hele gezelschap zit weer te genieten van deze wederom mooie combinatie. In gedachten ga ik terug naar RIJKS waar we recent ook eend hebben gegeten. Beide chefs hebben “hun” eend mooi bereid en is erg smaakvol in beide gevallen.

Dessert en koffie met friandises

Mijn lief en mijn vrienden kiezen voor het kaasplankje, ik sla, zoals jullie al weten, even over. Ook hier is het verhaal compleet en is er veel aandacht besteed aan de presentatie van het geheel. Ik zie mijn vriendjes genieten en nippen aan de 10 jaar oude Taylor’s Port…. en door.

Het dessert bestaat uit buffelijs met rode vruchten, waaronder ingelegde kersen, en een krokantje met rode port. De begeleidende Cosetti uit Piemonte, een licht mousserende en niet te zoete wijn, maakt het af. Aan tafel zijn de meningen verdeeld: je bent wel of geen toetjesmens is mijn stelling. Voor mij is het prima, al is het geen uitschieter dit gerecht.

Terwijl de mannen in de keuken bezig zijn met de eindschoonmaak en andere gasten het pand verlaten, sluiten wij af met koffie en bijbehorende friandises. De koffie moeten we uiteraard zelf inschenken, maar de friandises worden gebracht. Ook hier is de presentatie weer top. Chapeau!

Samenvatting Restaurant De Haan

Fantastisch eten in een bijzondere ambiance voor een prettige prijs

Zet hem bovenaan je bucketlist als je in de buurt woont of naar Groningen gaat. Een fantastische avond bij “vrienden” thuis die ook nog eens geweldig kunnen koken! Door de gezellige, bijna huiskamerachtige ambiance bij De Haan en het “doe-het-zelf”-gedeelte bij de wijn en het brood voel je je direct thuis. De chef van dienst, Mart, en zijn collega maken je het helemaal naar de zin met hun zeer smaakvolle gerechten. Je zou verwachten dat je lang moet wachten tussen de gangen vanwege de personeelsbezetting, maar juist het tegendeel het geval. De hele avond worden in een prettig tempo de Groningse lekkernijen opgediend.

Bij De Haan komt de passie en liefde voor het koken in elk gerecht tot uiting, zowel in de smaak als de presentatie. Het was smullen, dat kon je wel zien aan onze borden! De hele avond kwam voor ons vieren op een totaal van €522. Bij De Haan doen ze niet aan een chique bon in een mooi mapje maar je krijgt gewoon de pinbon, en helaas accepteren ze geen American Express als betaalmiddel.

De rekening voor arrangement 4 personen
De rekening voor arrangement 4 personen

Van plan restaurant De Haan te bezoeken?

Restaurant De Haan is geopend van dinsdag tot en met zaterdag, met een inlooptijd tussen 18:30 en 19:00. Voorkom teleurstelling: reserveer Restaurant De Haan ruim van tevoren. Door het kleinschalige karakter is er een beperkt aantal tafels beschikbaar.

  • Arrangement met grote wijnen: €118
  • Arrangement met kleine wijnen: €110
  • Diner zonder wijnarregement: €70
  • Het kaasplankje is los bij te bestellen: €14

Parkeren in de buurt van De Haan kan bij Q-Park Westerhaven. Groningen is goed bereikbaar met alle vormen van Openbaar Vervoer.

Aweg 4
9718 CS Groningen
050-2045058
Restaurantdehaan.nl

Wil jij deze unieke culinaire ervaring ook beleven? Reserveer dan tijdig een tafeltje bij Restaurant De Haan in Groningen. Laat je verrassen door de creativiteit en gastvrijheid van de chef.

Delen

De verschillende AMEX kaarten

Welke American Express past bij jou?

Met Een American Express haal je meer uit je uitgaven en zet je serieuze stappen in Travel Hacking. Wij boeken luxe vluchten en hotelovernachtingen met punten en miles - en dat kun jij ook! Profiteer van hoge welkomstbonussen, lounge-toegang en exclusieve reisvoordelen. Er is altijd een kaart die bij je past.

Vergelijk de kaarten en zet vandaag nog je eerste stap naar luxe reizen!