De tweede avond Dining for 2 in Den Haag
Na het uitchecken bij het De Plesman Hotel reden we naar het centrum om in te checken bij het Hilton Den Haag. Door tijdgebrek zal ik hier nu geen review over schrijven, maar ik kan het Hilton Den Haag aan iedereen aanbevelen die een verblijf in de hofstad zoekt. Beloofd, een review van dit hotel komt nog een keer langs op deze site.
Voor de zaterdagavond was het vinden van beschikbaarheid voor Dining for 2 een uitdaging. Ik was er natuurlijk erg laat bij vanwege een recente India reis. Mijn oog viel uiteindelijk op Restaurant Moose, op ongeveer 15 minuten lopen van het Hilton Den Haag. Moose heeft een Google-rating van 4.8, dat klinkt veelbelovend.
Eerste impressie en ontvangst
We lopen vanaf het Hilton door de smalle straatjes naar het centrum van Den Haag. Deze wijk voelt totaal niet bruisend aan en oogt en voelt meer als een statige woonwijk. Als we aankomen, lijkt Moose redelijk verscholen te liggen tussen Hotel Des Indes, de Eerste Kamer en enkele ambassades. Het restaurant wordt op hun website omschreven als een buurtrestaurant en wijnbar met als motto: verse, seizoensgebonden ingrediënten, bereid in een houtoven, en een unieke selectie wijnen in een ongedwongen sfeer.
We worden vriendelijk ontvangen. Na mijn eerdere ervaring bij Kyatcha vraag ik of ik een QR-code moet scannen voor Dining for 2, maar dit wordt echter pas na het diner gedaan. De sfeer voelt los en informeel aan. Er zijn voldoende plekken beschikbaar, waardoor wij de keuze hebben uit een tafel binnen of buiten. We besluiten buiten te gaan zitten onder een raam dat met twee ijzeren pinnen op zijn plaats wordt gehouden om het restaurant van frisse lucht te voorzien.

Het menu
Wederom geen los AMEX-menu, zoals gebruikelijk is bij veel Dining for 2 restaurants. We kunnen uit twee gangen kiezen en krijgen een flatbread met bruine boter vooraf uit de houtoven die in de keuken staat. Het valt direct op dat de maximale waarde van het menu, zelfs als je de duurste items kiest, maximaal €41 bedraagt. AMEX adverteert echter met een waarde van €50 per persoon dat hier dus bij lange na niet wordt gehaald.
Het menu is verder naar onze smaak teleurstellend te noemen. Hoewel dit uiteraard subjectief is, zal ik uitleggen waarom het naar mijn mening niet echt toegankelijk is. Er staan vier hoofdgerechten op de kaart, waarvan twee vegetarisch. Eén daarvan is lam, waar je van moet houden, en het vierde gerecht is koolvis. Aangezien ik graag een stukje vis of vlees eet en geen fan ben van lam, waren we eigenlijk veroordeeld tot de koolvis als hoofdgerecht.
We besluiten een aantal bites te nemen, en daarna de koolvis als hoofdgerecht en tenslotte de kaas als nagerecht. We gaan voor de chorizo pastry en de pickles. Bij de bites nemen we een glas bubbels: Crémant de Gaillac. Opvallend is de wijnkaart met wijnen uit minder bekende wijnlanden als Moldavië, Oekraïne en Georgië.
Bites
Het houtgestookte flatbread met bruine boter valt goed in de smaak. De bites zijn echter niet echt overtuigend. De chorizo pastry is vrij zwaar en mist wat finesse. De pickles bestaan uit bloembollen, rabarber, komkommer en wortel. Het is een zuurtje, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het past daarnaast niet goed bij de bubbels die we hebben besteld, maar dat hebben we natuurlijk volledig aan onszelf te danken.
Hoofdgerecht
We besluiten beiden de koolvis te nemen. De vis is weliswaar goed gegaard en valt mooi uit elkaar. Er zit een licht zuurtje in de gierst, met daarbovenop erwten en de courgette. Helaas is het gerecht niet spannend en mist het finesse, en de presentatie? Tja… De vis is verder prima, maar daar houdt het dan ook wel mee op. In een restaurant hoop je toch dat je smaakpapillen iets meer geprikkeld worden en wat mij betreft mag dat ook wel voor een gerecht dat €22 kost.

Dessert
We besluiten beiden voor de kaas te gaan. Terwijl we de dag ervoor bij Kyatcha nog het idee hadden om alle gangen te willen delen, voelen we ons nu toch wel beperkt door de eenvoud van het menu. Zonde! De kaas kost normaal gesproken €16 en komt van Nederlandse bodem. Het is een combinatie van belegen kaas, geitenkaas, schapenkaas en een mooi stukje blauwe kaas.
Mijn partner Marina houdt echter niet van de uitgesproken smaak van geiten- en schapenkaas. De ober vraagt of hij deze moet omruilen. Dit vindt ze echter zonde, omdat de kaas al gesneden is. Ze besluit het toch maar te proberen. De kaas wordt geserveerd met een zoete chutney en knapperige broodstengels. We nemen er een glas dessertwijn en port bij. De kaas is prima, maar na het proeven laat Marina de geiten- en schapenkaas toch maar liggen. Beide hebben voor haar een te uitgesproken smaak waar je van moet houden. Voor mij was dat minder een probleem. Met de dessertwijn erbij was het een prima nagerecht met mooie Hollandse kazen.

Samenvatting Moose Den Haag
Een weinig overtuigend menu met teleurstellende gerechten
Al met al is het helaas toch een teleurstellende avond geweest. Het restaurant staat goed aangeschreven met een Google-rating van 4.8. Wij kunnen ons alleen niet in deze beoordeling vinden. Het heeft absoluut niet aan de bediening gelegen en ik wil benadrukken dat het op het oog hardwerkende ondernemers zijn met passie voor het vak. De ogenschijnlijke eigenaar nam de feedback over het menu en de koolvis zelf op, en stond erg open voor onze opmerkingen. Geen slecht woord over zijn betrokkenheid.
Toch kunnen we niet anders concluderen dan dat de algehele ervaring ondermaats was. Het menu was beperkt, de gerechten te basic, misschien zelfs “saai” te noemen. De totale waarde komt bij lange na niet in de buurt van de €50 per persoon die AMEX belooft voor het Dining for 2-menu. Indien we de paddenstoel en de rabarber hadden gekozen, kwam het menu uit op een waarde van €33 inclusief het flatbread. Met de koolvis en de kaas kwam dat neer op maximaal €41. We rekenen uiteindelijk €56 af na het verrekenen van het Dining for 2-menu. Een lichtpuntje op deze avond was dat we wel met de American Express Platinum-kaart konden afrekenen.
Na twee edities van AMEX Dining for 2 kunnen we helaas niet anders concluderen dan dat het nieuwe diner-voordeel van de American Express Platinum-kaart een flinke devaluatie is. Dit is niet alleen onze ervaring, maar er staan inmiddels voldoende reviews en reacties online die dit bevestigen. Ik raad iedereen aan om hierover een melding te maken bij American Express, zeker wanneer de waarde van het menu significant lager ligt dan de beloofde €50 per persoon. Zo is het immers vermeld als voordeel van de Platinum-kaart, en die belofte wordt lang niet overal waargemaakt.

Van plan Restaurant Moose te bezoeken?
Dinsdag tot zaterdag vanaf 17:00 tot 0:00. Moose is niet geopend voor de lunch.
Restaurant Moose biedt een à la carte-menu of een viergangenmenu voor €59. Een bijpassend wijnarrangement kost €34.
Restaurant Moose ligt op ongeveer 15 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal. Dichterbij stopt Tram 9 op ongeveer 10 minuten lopen. Parkeren kan het beste bij Parkeergarages aan het Malieveld. Parkeren aan de straat kost al snel €7 per uur.
Kazernestraat 62
2514 CV Den Haag
06-42461104
Restaurantmoose.nl
Reserveren kan op de website van Restaurant Moose.